Valentin Avădanei: ”Tot acest sezon a fost un câștig pentru CSM Ceahlăul”

Valentin Avădanei, antrenorul echipelor noastre de Juniori A și Juniori B, a făcut o caracterizare a sezonului 2018-2019 pentru echipele care au evoluat în Liga Elitelor. A tras concluzii, a evidențiat plusuri și minusuri și a apreciat ca extrem de utilă experiența acumulată de cele două formații în Liga Elitelor.

CSM Ceahlăul: Cum poate fi caracterizat sezonul competițional 2018-2019 la Juniori A și B?
Valentin Avădanei: În primul rând trebuie menționat faptul că ambele echipe au fost în Liga Elitelor la aceste categorii de vârstă. De asemenea, este de menționat că CSM Ceahlăul a fost singurul club din Moldova cu o așa realizare și că în seria noastră au mai fost cu echipe în Liga Elitelor și la U19 și la U17 doar Viitorul Constanța, Dinamo București și FCSB. Privind spre vara anului trecut, eram aproape siguri că ne vom califica în Liga Elitelor cu echipa de juniori B, în timp ce la juniori A lucrurile nu stăteau chiar așa. De aceea, consider că a fost foarte bine că și la ”A” am fost între cele mai bune echipe din țară.

CSM Ceahlăul
: Cât de dificil a fost lucrul cu cele două echipe?
Valentin Avădanei: Am lucrat cu două grupe și nu a fost ușor. Au fost probleme și pentru că nu i-am avut decât vara trecută pe toți juniorii la pregătire pentru a-i antrena separat pe grupe de vârstă. De când a început școala, lucrurile s-au mai complicat. Asta pentru că nu toți juniorii noștri sunt la aceeași școală și a trebuit să îi împărțim echipele și să lucrăm cu unii dimineața și cu unii după-amiaza. Consider că astfel omogenitatea echipelor a avut de suferit.

CSM Ceahlăul
: Plusuri și minusuri după acest sezon?
Valentin Avădanei: Faptul că au fost promovați jucători la echipa mare este un mare plus pentru clubul nostru. Până la urmă așa s-a construit CSM Ceahlăul și așa a anunțat că va funcționa, bazându-se pe tineri din propria pepinieră. În același timp, la juniori a trebuit să căutăm soluții mai mereu și pentru că spre echipa mare mergeau mereu jucători care la juniori ar fi fost de bază. Pe merit au fost promovați și juniori C către Liga Elitelor U17, iar aceștia nu au dezamăgit deloc. Concluzia este că tot acest sezon a fost un câștig pentru CSM Ceahlăul.

CSM Ceahlăul: Care este considerat marele câștig pentru aceste formații de juniori?
Valentin Avădanei: Sunt de părere că au crescut în valoare individuală și ca echipă. Asta pentru că este mare diferența între Liga Elitelor și Campionatul Național, cel pe regiuni. Liga Elitelor propune meciuri foarte tari de la etapă la etapă și prin care poți acumula experiență. Decât să joci cu echipe din Campionatul Național și să căștigi cu 12-0, dar să nu câștigi nimic de fapt, mai bine ai meciuri de genul celor din Liga Elitelor. Și să nu uităm că am înregistrat și rezultate frumoase, cu Dinamo, cu FCSB, cu CSA Steaua.

CSM Ceahlăul: I-ai simțit pe juniori că prezența în Liga Elitelor îi face să fie și mai ambițioși și mai încrezători?
Valentin Avădanei: Da. La Juniori B se vedea pe fața fiecăruia că își doresc performanță. Și la Juniori A a fost o perioadă la fel, dar pe final de sezon am observat o schimbare. Parcă erau cu gândul în altă parte și din cauza faptului că se apropiau de finalul liceului și al junioratului. Și astfel unii au stagnat și unii chiar au regresat.

CSM Ceahlăul: Locurile ocupate în clasamente sunt cele corecte comparând cu realitatea din teren?
Valentin Avădanei: Cred că la ”B” meritam să fim cel puțin două trepte mai sus. Am terminat pe locul 6, dar eu consider că trebuia să încheiem pe locul 4 sau chiar pe podium. Dar asta ar fi însemnat să îl avem pe Oteliță la toate jocurile, pe Vîlea, pe Moroșanu, pe Matei. Și cu ei în echipă sunt convins că așa s-ar fi întâmplat, să fim mai sus în clasament. Mă bucur însă că acești copii au dovedit că pot face pasul spre echipa mare și sper să dovedească și de aici înainte. La juniori A am terminat pe locul 7 și cred că se putea mai sus cu ceva mai multă atenție.

CSM Ceahlăul: Era posibilă o luptă pentru un loc în semifinale la Juniori B?
Valentin Avădanei: Da. Chiar s-ar fi putut. Dar dacă se căutau strict rezultatele la juniori și nu se promovau la echipa mare, ceea ce ar fi fost o mare greșeală să oprim acei copii să progreseze..